PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO BREŽICE OKOLICA 

 

Zgodovina društva

 

Ustanovitev gasilskega društva Brežice okolica sega daleč v leto 1925. Prvi predsednik društva je bil Lepšina Jože, za poveljnika pa Novak Miha, ki je poveljeval ker 33 let.

 

Po uspešnih gasilskih prireditvah si je društvo finančno opomoglo in si leta 1926 kupilo ročno brizgalno. Prvi veliki požar je bil že leta 1927 v Gornjem Lenartu. Upepelil je dve gospodarski poslopji, vzrok požara pa je bila iskra železniške lokomotive.

Društvo je pričelo z izgradnjo gasilskega doma s pomočjo občine in krajanov. V okviru društva je bila ustanovljena dramska sekcija, pevski zbor in celo tamburaški zbor.

 

V letu 1938-1939 si je društvo nabavilo motorno brizgalno ILO.

Vojna vihra nam ni prizanesla. Društvo je nemški upravi moralo oddati vse vodstvene knjige in blagajno, člani društva pa so bili skupaj z ostalimi krajani izseljeni. Po osvoboditvi se je društvo zopet zbralo in formiralo gasilsko četo. Pričelo se je udarniško obnavljati gasilski dom.

  1. leta je bilo na podstrešju doma urejeno stanovanje za hišnika.

1963 je takratni predsednik občine Šepetavc izposloval potrebna sredstva za prvi IMV kombi.

V letu 1968 je bil zgrajen novi stolp, stari leseni je odslužil.

  1. leta smo od GZ dobili avtocisterno.

Zaradi večjih potreb po prostoru smo zgradili še garažo za kombi na dvorišču. Vseskozi od leta 1981 potekajo obnovitvena dela na objektih in okolici. Za boljšo požarno pripravljenost vseskozi potekajo izobraževanja in usposabljanja.

 

1998 smo nabavili novo orodno vozilo, ter leta 2008 novo avtocisterno z sodobno opremo.

V letu 2015 smo praznovali 90. obletnico ustanovitve našega društva. Prejeli smo priznanje Civilne zaščite, priznanje Gasilske zveze in občinsko priznanje. V tem letu smo tudi obnovili temelje gasilskega doma. Skupaj s PGD Brežice in PGD Bukošek smo prvič organizirali praznovanje s svečano sveto mašo ob Florijanovi nedelji, ki smo jo potem prirejali vsako leto.

 

V letu 2016 je AMD Brežice praznovalo svojo 70. letnico delovanja ob tem pa nam je podelilo priznanje za dobro dolgoletno sodelovanje pri pripravi Motokros prireditev na Prilipah, kjer sodelujemo vsako leto. V tem letu smo tudi uredili hidrantno omrežje in okolico gasilskega doma.

2018 smo zamenjali strop in razsvetljavo v dvorani gasilskega doma. Leto kasneje pa smo zamenjali tudi prehodna vrata med dvorano in ostalimi prostori.

V minulem letu 2020 je bilo delovanje društva zaradi epidemije omejeno, vseeno pa smo uspešno izvedli kar nekaj obnovitvenih del. Zamenjali smo vhodna vrata na dvorani in garaži, kjer smo zamenjali tudi strop. Garažo za moštveno vozilo smo podaljšali in prav tako zamenjali vrata. Uredili pa smo tudi dovoz do garaže.

 

Z letom 2020 je imelo društvo 96 aktivnih članic in članov, od tega 17 operativcev.

Društvo dobro sodeluje z Gasilsko zvezo Brežice, sosednjimi društvi, Krajevno skupnostjo Šentlenart in Avto moto društvom Brežice. Zanemariti pa ne smemo tudi dobrega sodelovanja s krajani, ki s svojimi prispevki pomagajo društvu, da lahko dosega začrtane cilje.

 

Operativa društva

 

Operativa gasilskega društva je sestavljena iz 17 operativnih gasilcev. Javno gasilsko službo prednostno izvajamo na območju krajevne skupnosti Šentlenart v občini Brežice.

 

Za zagotavljanje čimvečje operativne pripravljenosti se redno izvajajo kontrolni zdravniški pregledi operativnih članov, izobraževanja in gasilske vaje na nivoju društva, gasilske zveze in regije.

 

Gasilska enota je usposobljena predvsem za gašenje zunanjih in notranjih požarov na stanovanjskih, gospodarskih in industrijskih objektih, za gašenje požarov v naravi in črpanje vode v primeru poplav in neurij.

 

Povprečno letno opravimo 15 intervencij. Pred kratkim smo bili udeleženi  tudi na veliki intervenciji – požaru v Termah Čatež.

 

Vozila in oprema

 

Opremljeni smo z dvema voziloma in sicer z gasilskim vozilom GVC 16/24 z 3000 l vode in 50 l penila, dvema hitrima napadoma ter topom in gasilskim vozilom za moštvo GVM z prostorom za tehniko in možnostjo prevažanja 7 gasilcev.

Vizitka

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO BREŽICE OKOLICA

skrajšan naziv: PGD BREŽICE OKOLICA

naslov: Cesta bratov Milavcev 105, 8250 Brežice

leto ustanovitve: 1925

davčna številka: 58343636

matična številka: 5116171

zavezanec za DDV: ne

transakcijski račun: SI56 6000 0000 0413 582

število članov: 96

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

PREDSEDNIK DRUŠTVA

Radko Berstovšek, NGČ II.

041 545 487

 

POVELJNIK DRUŠTVA

Matej Gramc, GČ II. 

070 281 505

 


 

SPREMLJAJTE NAS TUDI
NA FACEBOOKU

 

KONTAKT

Gasilska zveza Brežice

Cesta Svobode 17, Brežice 8250

 

 gasilskazvezabrezice@siol.net

 051 365 808

PODATKI

TRR: SI56 6000 0000 1137 590, odprt pri Hranilnici LON

Davčna številka: 65652088

 

KORISTNO

Piškotki

Avtorske pravice © 2024 Gasilska zveza Brežice. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public License.