Darko Leskovec, VGČ II.st.

 

 031 304 259
 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 


 

Občina Brežice je podeželska občina z razgibano krajino površine 286 kvadratnih kilometrov in približno 24000 prebivalcev. Nahaja  se ob  sotočju Save in Krke, med Krškim poljem Gorjanci in Orliškim hribovjem ter ob avtocesti Ljubljana - Obrežje in železnici Ljubljana - Dobova. V občini je razvito gospodarstvo in mala obrt ter trgovina. Ogrožanj in možnost nesreč je veliko.

V sistemu zaščite in reševanja Občine Brežice med drugimi deluje tudi GZ Brežice z 31. gasilskimi enotami  razporejenimi v 9 sektorjev. Vsaki sektor ima centralno gasilsko enoto tako,  da sektor lahko deluje samostojno. Kategorizacija gasilskih enot je naslednja: 2 enote 4. kategorije, 10 enot 3. kategorije, 9 enot 2. kategorije in 10 enot 1. kategorije.

 

Operativni gasilci se usposabljamo v skladu z programom usposabljanj Gasilske zveze Slovenije in programom Poveljstva GZ Brežice. Izvajamo osnovna usposabljanja, dopolnilna usposabljanja in permanentna usposabljanja. Za usposabljanja koristimo Vadbišče sil za zaščito in reševanje Občine Brežice v Slovenski vasi, Izobraževalne centre IG, Sežana in Pekre ter Vatrogasno šolo Zagreb. V sestavi 31. gasilskih enot imamo 518 usposobljenih operativnih gasilcev.

 

Gasilske  enote GZ Brežice so opremljene z naslednjo gasilsko tehniko: gasilska avto lestev s košaro, 16 gasilskih vozil s cisterno, 8 gasilskih vozil z vodo, 12 gasilskih vozil, 10 gasilskih vozil za prevoz moštva, 3 poveljniška vozila, vozilo Gasilske zveze, 27 motornih brizgaln, 99 izolirnih dihalnih aparatov ter ostalimi tehnično materialnimi sredstvi v skladu z kategorizacijo gasilskih enot. Opremljanje gasilskih enot se izvaja v skladu s dolgoročnim planom opremljanja. Uporabljamo javno aktiviranje z daljinskim upravljanjem in tiho aktiviranje z pozivniki ter dodatno SMS aktiviranje.

 

V občini Brežice gasilske enote izvedejo  povprečno 115 intervencij letno. Beležimo velike intervencije ob požarih v industriji, obrti in turistični dejavnosti, ob poplavah vodotokov, hudournikov in meteornih vod. Sodelovali smo v pomoči pri odpravi posledic poplave v Železnikih, žledu na Postojnskem, poplave v Ljubljani, poplave v Republiki Srbiji in toči v Metliki. V migrantski krizi smo skoraj dva meseca izvajali požarno stražo na Policijski postaji Brežice, Mejnem prehodu Obrežje, bivši tovarni Beti v Dobovi in migrantskem centru Livarna v Dobovi. Izvajali smo osvetljevanje zbirnih točk ter prevoze potrebne opreme za Štab CZ. V času pandemije Corona 19 nismo udeleženi v ukrepih, skrbimo pa, da naše gasilske enote imajo na razpolago zaščitna in dezinfekcijska sredstva.

Izredno dobro sodelujemo s CZ Občine Brežice, skupaj načrtujemo in izvajamo vaje, usposabljanja, nabavo opreme ter ureditev vadbišča sil zaščite in reševanja Občine Brežice v Slovenski vasi. To ni poligon iz programa GZ Slovenije temveč zemljišče 0,4 h z obstoječim objektom in infrastrukturo katero v skladu z zmožnosti opremljamo tako, da se lahko izvajajo permanentna in osnovna usposabljanja operativnih gasilcev za vse vrste intervencij.

 

Darko Leskovec vgčII, poveljnik GZ Brežice

KONTAKT

Gasilska zveza Brežice

Cesta Svobode 17, Brežice 8250

 

 gasilskazvezabrezice@siol.net

 051 365 808

PODATKI

TRR: SI56 6000 0000 1137 590, odprt pri Hranilnici LON

Davčna številka: 65652088

 

KORISTNO

Piškotki

Avtorske pravice © 2024 Gasilska zveza Brežice. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public License.