Prostovoljno gasilsko društvo Brežice

 

Zgodovina in opis društva

 

Požarna straža je v Brežicah delovala 12 let, do leta 1882. Ker je bila tako oblikovana straža povezana z velikimi stroški, je nastala pobuda za ustanovitev prostovoljne požarne brambe.

 

Zamisel se je še istega leta uresničila. Bramba je štela dvajset mož. Četo so sestavljali pretežno starejši mestni obrtniki. Takrat je bila nabavljena štirikolesna vprežna ročna brizgalna, doma izdelanih nekaj požarnih lestev in zgrajen lesen sušilni stolp.

 

Pomemben mejnik brežiškega gasilstva je tudi dan, ko je po zlomu Avstro-Ogrske monarhije 1918. na gasilskem domu prvič zaplapolala slovenska zastava.

Leta 1927 se je društvo opremilo s prvo brizgalno na kolesih znamke Mercedes-Benz s kapaciteto 800 l/min. Ognjeni krst je doživela že kmalu po prihodu v Rigoncah, ko je vêlik požar uničil skoraj trideset kmetij.

Leta 1930 so v društvo pripeljali rabljen avtomobil znamke Fiat, ki so ga spretni člani sami predelali. Za to so poskrbeli kolar – Martin Zorko, kovač – Ivan Vogrinc in ključavničar – Adolf Predanič.

 

Leta 1932 je v bolnišnici izbruhnil vêlik požar. Izkazalo se je, da boj z ognjem v mestu brez ustrezne lestve ni mogoč. Zato je bila istega leta kupljena nova lesena 16-metrska mehanična raztezna lestev znamke Magirus.

 

Ko so leta 1941 deželo zasedli Nemci, so skoraj vso tedanje orodje odpeljali. Ker je bila večina članov gasilskega društva izgnana, je prenehalo delovati. A požarov je bilo v Brežicah tudi v tistem času precej, zato so Nemci pripeljali novo orodno vozilo znamke Mercedes.

 

Društvo v današnji sestavi premore požrtvovalne, iznajdljive, marljive članice in člane. PGD Brežice sodeluje tako z lokalno samoupravno skupnostjo, kakor tudi z drugimi društvi in organizacijami, ki jim ni tuje prostovoljno delo in delo za javno korist, večjo varnost ljudi in premoženja in ob enemu tudi za boljši jutri vseh občank in občanov občine Brežice.

 

Seveda je osnovna naloga PGD Brežice skrb za požarno varnost. Povprečje aktiviranja enote oz. izvozov na razne intervencije je okoli 30 intervencij letno, da so pa lahko intervencije tudi uspešne pa je potrebna konstantna skrb za izobraževanje, tako na lokalnem nivoju, kakor tudi na nivoju države, kjer smo operativni člani vseskozi tudi prisotni.

 

Vozila in oprema

 

Prostovoljno gasilsko društvo Brežice ima v svoji operativni uporabi naslednja vozila:

 • PV1 - Ford Ranger
 • GVM-1 – Renault Master
 • GVC 16/25 - Man
 • AC 24/70 Iveco
 • ALK – Iveco Magirus
 • Prikolica logistična s 1100l penila

 

Ob enem pozivamo vse zainteresirane občanke in občane, katerim prostovoljstvo, požrtvovalnost in občasna povišana stopnja adrenalina ni tuja, da se pridružijo naši operativni gasilski enoti in s tem tudi sami pripomorejo k večji požarni in vsesplošni varnosti v našem mestu. Vrata gasilskega doma na naslovu Cesta svobode 17 so za vse zainteresirane odprta vsako nedeljo od 10.30 ure.

 

Z gasilskim pozdravom »Na pomoč!«

 

UO:

 • Predsednik: Jure Krošl
 • Namestnik predsednika: Nevenka Simon
 • Tajnik: Tanja Proselc

POVELJSTVO:

 • Poveljnik: Zlatko Fišer
 • Namestnik poveljnika: Srečko Proselc

NO:

 • Predsednik: Renata Travnikar

 

(ZAKLJUČENO) Brežiški gasilci od 01.04.2022 zbiramo donacije za nakup novega vozila GVC-1 pri podjetju Rosenbauer.

Pravila in pogoji:

- Telekom

- T2

- A1

- Telemach

 

POVEZAVA DO POSNETKA

Vizitka 

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO BREŽICE 

 

skrajšan naziv: PGD BREŽICE

naslov: Cesta svobode 17, 8250 Brežice

leto ustanovitve: 1882

davčna številka: 25963511

matična številka: 5206839

zavezanec za DDV: ne

transakcijski račun: 61000-0010337637

število članov: 62

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

PREDSEDNIK DRUŠTVA

Jure Krošl, GČ II.

031 345 262

 

POVELJNIK DRUŠTVA

Zlatko Fišer, NGČ II.

031 678 218

 


 

KONTAKT

Gasilska zveza Brežice

Cesta Svobode 17, Brežice 8250

 

 gasilskazvezabrezice@siol.net

 051 365 808

PODATKI

TRR: SI56 6000 0000 1137 590, odprt pri Hranilnici LON

Davčna številka: 65652088

 

KORISTNO

Piškotki

Avtorske pravice © 2024 Gasilska zveza Brežice. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public License.