PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO BUKOŠEK

 

Zgodovina društva

 

Nekoč rogovi, danes pa gasilska sirena se v Bukošku oglašajo že od leta 1926 in že od takrat tudi ob alarmu drvi v gasilski dom brez pomislekov staro in mlado z željo in pripravljenostjo pomagati sočloveku v stiski, pa čeprav neredko z izpostavljanjem lastnih življenj. Začetki organiziranega protipožarnega varstva segajo v začetek dvajsetega stoletja, ko je na področju naše vasi Bukošek že obstajala organizirana vaška požarna bramba in imela ročno brizgalno črpalko, v katero se je voda vlivala še z vedri in jo imamo kot razstavni eksponat dobro ohranjeno v vaški kapelici še dandanes. Za rojstvo našega društva se šteje leto 1926, ko se je zadnjo nedeljo v maju na dvorišču Lubšina Ivana zbrala skupina vaščanov, in sicer Ogorevc Franc, Kržan Franc, Šetinc Jože, Deržič Valentin, Molan Jernej najst., Molan Martin, Petan Franc, Deržič Joško, Nepužlan Ivan, Ivanšek Martin, Tolas Franc st. in Lupšina Ivan. Sklenili so, da se 6. junija 1926 skliče ustanovni občni zbor. Ti vaščani so tako postali ustanovni člani Gasilske čete Bukošek, katerim so se kmalu začeli pridruževati novi člani, tako da jih je bilo v Bukošku leta 1941 že 28. Četa se je zelo hitro razvila v eno močnejših gasilskih društev v gasilski župi Brežice s sedežem v Sevnici. V avgustu leta 1926 so že priredili prvo vrtno veselico na dvorišču Deržič Joškota, kjer so se vrsto let organizirale veselice in na katerih je igrala Kapelska godba na pihala. Zaradi zelo uspele veselice, so lahko začeli z nabavo gasilske opreme. Leta 1927 so od Gasilske čete Sevnica kupili ročno brizgalno črpalko (snemalko), ki je služila svojemu namenu vse do druge svetovne vojne. Leta 1928 so zgradili leseno lopo s sušilnim stolpom na nekaj arih zemlje v lasti Bratanič Marije in je služila kot orodišče. V letih pred vojno je bil kupljen tudi osebni avto znamke ford, ki so ga domači kovači, kolarji in ostali mojstri predelali v gasilski avto. Na požarišča je vlekel ročno brizgalno črpalko in navijalko, ki je prevažala že okoli 900 m cevi. Toliko tehnike, avto in ostale opreme je pred vojno imelo le malokatero društvo na našem področju. Že pred vojno je uspešno delovala tudi prosvetna sekcija gasilske čete z dramskim odsekom in tamburaši.

 

Leta 1941 je nemški okupator zasedel naše kraje, vaščane pa izgnal s svojih ognjišč. Oropal je vso gasilsko opremo, tako da imajo najstarejši še danes v spominu tisti prizor odprtih vrat izropanega gasilskega doma. Takoj po vojni je na »pogorišču« začelo društvo graditi nove temelje za nadaljnji razvoj. Od nekdaj je bilo življenje na vasi tesno prepredeno in povezano z gasilstvom. Gasilci so se udeleževali tečajev za izprašane gasilce, odhajali v gasilske šole za gasilske častnike. Ustanavljale so se nove članske moške, ženske in pionirske desetine in se uspešno udeleževale raznih tekmovanj. Takoj po vojni so gasilci dobili tudi ročno vprežno brizgalno črpalko, ki je bila še pred dvema desetletjema preizkušena v praksi, danes pa v vitrini krasi naš gasilski dom. V petdesetih letih je društvo odkupilo zemljo, kjer je stal naš prvi gasilski dom in lahko se je začela postopna gradnja novega gasilskega doma, ki je bil koncem petdesetih let dokončan. Prvo motorno brizgalno je društvo dobilo leta 1948. To je bila na agregat dograjena črpalka, ki pa je takrat pomenila velik korak naprej. Nato so kupili še »Jadranko«, tako da je bilo društvo ponovno zavidljivo tehnično opremljeno. Naša znamenitost je bil godbeni odsek, ki sta ga dolga leta pod imenom Veseli vandrovčki vodila Bratanič Franc iz Zakota in kasneje Deržič Stanko. Ansambel je deloval vse do sredine osemdesetih let in je igral po vaških vrtnih in gasilskih veselicah, ne samo v Bukošku, ampak tudi drugje po Sloveniji in na Hrvaškem. Še danes občasno slišimo na radijskih valovih kakšno njihovo pesem v originalni izvedbi. Društvo je doživelo velik razcvet za časa predsednika Bratanič Franca (1977-1988). Leta 1983 smo razvili tudi prapor. Največji udarec v naši zgodovini smo doživeli leta 1991 na začetku osamosvojitvene vojne, ko je za domovino dal svoje življenje naš tedanji predsednik, Jernej Molan, ml..

 

Koncem prejšnjega stoletja je vodenje društva prevzela generacija pod vodstvom Borisa Počka, ki ga vodi še danes. V tem obdobju je društvo napredovalo v vseh pogledih. Ponovno smo oživili tradicionalne gasilske veselice ter se ponovno začeli udeleževati gasilskih tekmovanj. Najprej člani, nato pa še druge desetine, so postopoma napredovale. Naše društvo je postalo eno izmed najmočnejših društev na tem področju v regiji Posavje, kar dokazujejo številni pokali na naših vitrinah. Danes imamo šest delujočih gasilskih desetin. V letu 2004 je naše društvo storilo velik korak naprej na področju tehnike, saj smo sedaj z vozilom GVV-1, rezervoarjem za 800 l vode in dodatno tehniko, pridobili na hitrosti in učinkovitosti pri intervencijah.

 

Zadnje desetletje delovanja našega društva je bilo zaznamovano predvsem z obnovo gasilskega doma, ki je bil svojemu namenu predan leta 2018. Za vas kot je Bukošek je takšen objekt ogromen dosežek. Vanj je bilo vloženih ogromno sredstev in nešteto prostovoljnih delovnih ur. Za uspeh se lahko zahvalimo samo našim vrednotam, kot so prostovoljstvo, solidarnost, tovarištvo, delavnost, vztrajnost, trma in ponos. Vse to je dediščina, ki so jih današnji generaciji v gene in zibelke položili naše matere, očetje, babice in dedje. Naši delovni vnemi in idejam je bilo ves čas izrazito naklonjeno tudi vso naše podporno okolje, Občina Brežice z županom Ivanom Molanom na čelu ter KS Zakot-Bukošek-Trnje. Vendar ni dom tisto najvrednejše, kar smo z obnovo dosegli. Več vredno je, da smo na svojo stran pridobili ljudi, sovaščane, saj tako složni, tako požrtvovalni, solidarni in predani kot smo danes, nismo bili že desetletja. Ne nazadnje se složnost in predanost društvu lahko vidi tudi v številnih članih, ki se udeležujejo gasilskih tekmovanj, saj se nas je zadnjega občinskega tekmovanja udeležilo kar 54. Trenutno smo najbolj ponosni na eno mladinsko in dve pionirski desetini. Naše naslednike v gasilskem duhu vzgajamo že od malih nog, tako da bodo lahko uživali v sadovih našega dela ter nadaljevali izjemno uspešno zgodbo o gasilstvu v Bukošku.

 

Trenutno v društvu deluje zraven 26 operativcev še 27 članov mladine, 28 članov in 36 veteranov. Vse skupaj imamo 117 članov. Evidentiranih imamo tudi 53 podpornih članov.

 

Operativa društva

 

Prostovoljno gasilsko društvo Bukošek je razvrščeno v II. kategorijo teritorialnih gasilskih enot. V društvu imamo 21 usposobljenih in opremljenih operativnih gasilcev, 5 operativnih gasilcev je v rezervi. 

 

Operativni gasilci redno nabirajo znanja in veščine na tečajih in izobraževanjih, tako so specializirani za gašenje notranjih požarov na objektih in požarov v naravi. Opravljene imajo tečaje iz tehničnega reševanja, reševanja iz višin (vrvna tehnika) in reševana ob naravnih nesrečah (črpanje vode, odstranjevanje dreves).

 

Gasilci smo sodelovali na več intervencijah. Večje intervencije so; Bolnišnica Brežice (1933); 5 dni gozdnega požara (1952); Dinos (1963); 7 dni gozdnega požara (1993); Slovin (1995); mizarska delavnica (2009); mizarska delavnica (2018); poplave (1990, 2000, 2010, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017).

 

Vozila in oprema

 

Po kategorizaciji pripadajoče vozilo za Prostovoljno gasilsko društvo Bukošek je vozilo GVV-1. Vozilo IVECO DAILY 6+1 letnik 2004 je opremljeno po tipizaciji, z rezervarjem 800l in z močnejšo črpalko 150 litrov pri 60 barih, 60 metrov hitrega napada 25 mm in ustreznim Turbo-jet ročnikom.

MB Rosenbauer 12/8 letnik 1975 je lažje izvedbe in omogoča prenos s samo dvema gasilcema.

 

Pnevmatski teleskopski stolp za osvetlitev je opremljen z LED žarometi.  V vozilu so tudi prenosni akumulatorski LED reflektorji in ročne LED svetilke za celotno posadko. Elektroagregat 5kW kombinirane napetosti 240V/400V, omogoča delovanje vseh naprav tudi pri ugasnjenem vozilu.

Oprema za gašenje požarov v naravi presega po tipizaciji zahtevano. Posebnost je 300 m lahko-prenosljivega cevovoda in potrebnih armatur v štirih nahrbtnikih.

 

Električna potopna črpalka je visoko zmogljiva (400 litrov pri 6 barih) in omogoča zraven osnovnega namena, še polnjenje rezervarja ali direktno gašenje s standardnimi ročniki 400 l/min.

 

V vozilu sta še dva izolirna dihalna aparata za delo v nevarnem ozračju s pripadajočo opremo.

Enota je opremljena s 15-timi kompleti osebne zaščitne opreme za gašenje požarov, 10-timi kompleti osebne zaščite za neurja in petimi kompleti zaščitne opreme za gašenje v naravi.

Vizitka

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO BUKOŠEK

 

skrajšan naziv: PGD BUKOŠEK

naslov: Bukošek 28 a, 8250 Brežice

leto ustanovitve: 1926

davčna številka: 32437935

matična številka: 5224268000

zavezanec za DDV: ne

transakcijski račun: SI56- 6100 0000 7366 139 pri Delavska hranilnica d. d.

število članov: 117

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

PREDSEDNIK DRUŠTVA

Boris Poček, VGČ II org

031 665 223

 

POVELJNIK DRUŠTVA

Vilko Vogrinec, VGČ II

041 715 814

 


 

 

 


 

ZBORNIK

KONTAKT

Gasilska zveza Brežice

Cesta Svobode 17, Brežice 8250

 

 gasilskazvezabrezice@siol.net

 051 365 808

PODATKI

TRR: SI56 6000 0000 1137 590, odprt pri Hranilnici LON

Davčna številka: 65652088

 

KORISTNO

Piškotki

Avtorske pravice © 2024 Gasilska zveza Brežice. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public License.