Zgodovina in opis

 

Leta 1932 so se sestali možje v vasi Cerina in so glede na okoliščine ter potrebo ustanovili takratno požarno stražo. Kmalu za tem so s pomočjo donatorjev nabavili ročno brizgalno na konjsko vprego in to je bil začetek delovanja PGD Cerina, ki po tolikih letih še vedno uspešno deluje.

 

Med drugo svetovno vojno društvo ni bilo prav posebej aktivno, saj je bila večina članov izseljena v Nemčijo, ročna brizgalna pa je bila shranjena v gradu v Cerini. Takoj po vrnitvi v rodne domove so se člani zopet organizirali. Potreba po lastnih prostorih je bila velika in kmalu je bil zgrajen gasilski dom na mestu, kjer stoji še danes.

 

Leta 1965 je bila nabavljena prva motorna brizgalna, kar je v veliki meri izboljšalo požarno varnost v našem kraju. So se pa tudi gasilci udeleževali gasilskih tečajev, kar je še dodatno prispevalo k večji operativni pripravljenosti takratnih članov.

Leta 1982 smo zamenjali staro brizgalno za novo tipa Rosenbauer 8/8 ter nabavili novo vozilo Lada Niva.

Ker pa so postajali prostori, glede na potrebo in številčnost članov premajhni, smo leta 1985 pričeli z gradnjo novega, večjega doma, ki bo lahko služil tako gasilcem, kakor tudi ostalim vaščanom. S trdim  delom in pridnimi rokami se nam je želja kmalu uresničila in smo lahko vstopili v nove prostore gasilskega doma.

Kmalu za tem je bila nabavljena tudi avtocisterna 16/50 na podvozju Deutz ter GVM Peugeot za prevoz moštva, kar je še dodatno povečalo požarno varnost v našem okolju.

 

Leta 2003 pa smo dobili novo avtocisterno 16/24 na podvozju MAN, opremljeno s topom in ostalo novejšo opremo, tako da smo s tem še dodatno povečali naše operativne zmogljivosti.

Vsa leta skozi zgodovino našega gasilskega društva, se je mnogo generacij gasilcev udeleževalo raznih tečajev, seminarjev, samo z namenom, da bi lahko hitro ter kvalitetno ukrepali ter pomagali ob nesrečah. Glede na možnosti, smo čez vsa leta sprotno posodabljali opremo.

 

Društvo je bilo vedno poznano tudi po dobrem delu z gasilsko mladino in uspešnem sodelovanju na tekmovalnem področju, tako na občinski, regijski, kot državni ravni.  

 

Predstavitev operative

 

V društvu razpolagamo z okoli 20 operativnimi člani, katere uspešno vodi naš dolgoletni poveljnik Aleš Zorko, ki skrbi, da so operativci dobro usposobljeni in pripravljeni na interventne naloge.

V društvu, predvsem na operativnem področju skušamo vedno slediti novim tečajem in izobraževanjem ter s tem povečevati znanja in kompetentnost naših operativcev, redno izvajamo vaje in vzdržujemo operativno kondicijo.

Med operativnimi člani imamo tudi usposobljene posameznike za notranje napade z dihalnimi aparati, usposobljen kader za delo z motorno žago, prvo pomoč  in radijske postaje.

Poleg požarnih intervencij, so člani usposobljeni tudi za ostale naravne nesreče, kot so poplave, žledolom, plazovi…

 

Vozila in oprema

 

Za uspešno opravljanje vseh nalog, s katerimi se srečujemo, ima društvo na voljo tudi vozilo za prevoz moštva GVM 8+1 in avtocisterno MAN 16/24 1+2, ki ima tudi ustrezno nadgradnjo z veliko operativne opreme ter vodnim topom.  

Od ostale večje opreme velja omeniti tudi vodno brizgalno tipa Rosenbauer 8/8, za reševanje ob poplavah pa razpolagamo tudi z ustreznimi vodnimi črpalkami.

 

Za operativne člane imamo na voljo 18 kompletov tipiziranih zaščitnih oblek ter 2 kompleta namenjena reševanju ob poplavah.

Vizitka

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO CERINA

 

skrajšan naziv: PGD CERINA

naslov: Cerina 14 a, 8250 Brežice

leto ustanovitve: 1932

davčna številka: 15377636

matična številka: 5153468

zavezanec za DDV: ne

transakcijski račun: SI56 0237 3001 1188 880

število članov: 114

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

PREDSEDNIK DRUŠTVA

MARKO TOMŠE, NGČ II

040 650 905

 

POVELJNIK DRUŠTVA

ALEŠ ZORKO, GČ I

070 811 726

KONTAKT

Gasilska zveza Brežice

Cesta Svobode 17, Brežice 8250

 

 gasilskazvezabrezice@siol.net

 051 365 808

PODATKI

TRR: SI56 6000 0000 1137 590, odprt pri Hranilnici LON

Davčna številka: 65652088

 

KORISTNO

Piškotki

Avtorske pravice © 2024 Gasilska zveza Brežice. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public License.