PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO GABRJE PRI DOBOVI

 

Opis društva

 

Prostovoljno gasilsko društvo Gabrje pri Dobovi je teritorialno prostovoljno gasilsko društvo II. kategorije v 3. sektorju gasilske zveze Brežice. Delovanje društva poteka v skladu s sprejetim temeljnim aktom - statutom društva. Članstvo društva glede na vrsto članov sestavljajo: 8x pionir, 3x mladinec, 3x gasilec pripravnik, 24x operativni gasilec, 4x rezervni operativni gasilec, 24x veteran, 44x član gasilske organizacije, 20x podporni član.

 

Zgodovina društva

 

Začetki prostovoljnega gasilskega društva Gabrje pri Dobovi segajo v leto 1934, ko sta vaščana Veble Anton in Glogovšek Ivan podala pobudo za ustanovitev prostovoljnega gasilskega društva, vendar je zaradi takratnih političnih in gospodarskih razmer trajalo skoraj dve leti, da sta uspela zbrati ustanovne člane ter po takratnih zakonskih predpisih leta 1936 ustanoviti Prostovoljno gasilsko društvo Gabrje pri Dobovi. Prvo vodstvo društva so sestavljali: Predsednik: Vidmar Ivan ; Poveljnik: Veble Anton ; Tajnik: Kežman Ivan in Blagajnik: Polovič Franc

 

Na začetku je bilo društvo brez vsega, tako rekoč je obstajalo le na papirju, vendar so vsi ustanovni člani bili zelo dejavni in polni zagona, saj jim je hitro uspelo od krajanov Dobove in Kapel zbrati sredstva za nabavo prve motorne brizgalne in nekaj druge operativne opreme. Vse do leta 1941, ko je v deželo prišel okupator, je društvo dobro gospodarilo in postopoma napredovalo. Z okupacijo domovine pa je društvo prenehalo delovati in bilo v stanju mirovanja vse do konca vojne in vrnitve vaščanov iz izgnanstva. Kmalu po vojni je delovanje gasilskega društva ponovno zaživelo in porodila se je misel o gradnji gasilskega doma. Že leta 1951 je članstvo društva pristopilo k izgradnji le-tega. Gradnja je trajala zelo dolgo, vendar je članom s pomočjo vaščanov in donatorjev, leta 1962 uspelo dokončno zgraditi gasilski dom in ga predati svojemu namenu.

 

Za tem je prišlo v društvo prvo gasilsko vozilo GAS in takrat nova motorna brizgalna SORA s pripadajočo opremo, vendar je društvo že čez nekaj let zamenjalo vozilo za novo IMW-jevo, katero je sodelovalo na marsikaterem tekmovanju. Da je bilo društvo zares aktivno in njegovi člani operativno dobro usposobljeni dokazujejo številna priznanja ter plakete iz gasilskih tekmovanj, ki še danes krasijo gasilski dom. V letu 1982 je društvo razvilo svoj prvi društveni prapor, katerega so krasili zlati žebljički in številni spominski trakovi. Nekaj let za tem pa je društvo prvotni gasilski dom razširilo s prizidkom, v katerem so sedanja garaža, kuhinja in dodatni prostori.

 

Na prelomu tisočletja je bila velike spremembe deležna okolica gasilskega doma, katera je dobila novi asfalt in urejen veselični prostor. Temeljito se je prenovila tudi dvorana gasilskega doma, napeljano je bilo centralno ogrevanje. Prav tako se je v tistem času že dotrajano gasilsko vozilo IMW zamenjalo z novim zmogljivejšim vozilom GVM-1 (Citroen Jumper) in priklopnikom z visokotlačnim modulom ter ostalo operativno opremo. Leta 2006, ob 70 letnici društva je PGD Gabrje pri Dobovi organiziralo veliko vrtno veselico in gostilo prvo srečanje vasi Gabrje-Gaberje iz cele Slovenije, katerega pobudniki so bili prav člani gabrskega gasilskega društva. Ob svoji 75. obletnici društva (2011), pa je društvo razvilo za društveno identiteto zelo pomemben novi prapor društva. Ob tem je društvo organiziralo veliko gasilsko veselico in gostilo srečanje veteranov ter dan gasilcev občine Brežice. Že naslednje leto pa se je ponudila priložnost za zamenjavo tedanjega vozila z novejšim in modernejšim vozilom GVM-1 (Citroen Jumper Furgon).

 

Od leta 2013, ko se je zamenjalo vodstvo društva, se je društvo posvetilo predvsem posodabljanju in nabavljanju modernejše operativne opreme, kakor tudi temeljnim in specialnim gasilskim izobraževanjem ter delu z mladino, saj je potrebno pridobljeno znanje in izkušnje prenesti na mlajše generacijo, ki bodo za delovanje društva skrbele v prihodnosti. Prav tako so člani začeli nazaj obujati vsakoletno tradicionalno kresovanje ob 1. maju.

 

Leta 2016 je gasilsko društvo praznovalo 80. obletnico svojega obstoja in v počastitev takšnega praznika organiziralo veliko gasilsko veselico in hkrati dan gasilcev občine Brežice, katerega se je udeležilo veliko število gasilk in gasilcev iz celotne občine Brežice in širše. V letu 2018 so člani društva sami naredili obsežno sanacijo temeljev in sten gasilskega doma ter uredili hidroizolacijo in odvajanje meteornih vod. Kmalu za tem, v letu 2019 pa še izpeljali popolno prenovo in posodobitev garaže ter garderob za operativne gasilce. Leta 2020 so se v društvu uspeli razveseliti še dveh velikih pridobitev, in sicer novega večnamenskega asfaltiranega platoja, ter nove asfaltne podlage ter hortikulturne ureditve okolice gasilskega doma.

 

 

Operativa društva

 

Operativna gasilska enota PGD Gabrje pri Dobovi šteje 24 operativnih članov in članic ter 4 rezervne operativne člane. Vsi operativni člani imajo opravljene zahtevane zdravniške preglede po 5. in 3. členu.

 

OGE je na podlagi temeljnih izobraževanj in činov sestavljena iz štirih gasilcev, petih gasilcev I. st., treh gasilcev II. st., enim višjim gasilcem, šestih višjih gasilcev I. st., enega nižjega gasilskega častnika, enega nižjega gasilskega častnika I. st. in treh gasilskih častnikov I. st..

 

Glede na pridobljeno specialno znanje OGE razpolaga z operativnimi člani, kateri imajo opravljene tečaje: 9x IDA, 7x GNPA, 1x GNPB, 3x URP, 3x MŽ, 4x STR, 1x BOL, 1x INŠ in 1x INF.

 

 

Vozila in oprema

 

Operativna gasilska enota razpolaga z vozilom GVM-1 (Citroen Jumper) ter priklopnikom za vodo in peno (PT-VP) na katerem je visokotlačni modul s 350 litri vode.

 

Vizitka

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO GABRJE PRI DOBOVI

 

skrajšan naziv: PGD GABRJE PRI DOBOVI

naslov: Gabrje pri Dobovi 20, 8257 Dobova

leto ustanovitve: 1936

davčna številka: 29208564

matična številka: 5178495000

zavezanec za DDV: ne

transakcijski račun: SI56 6100 0001 2077 526

DELAVSKA HRANILNICA d.d. Ljubljana

število članov: 130

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

PREDSEDNIK DRUŠTVA

Toni Radanovič, GČ I. st.

040 742 087

 

POVELJNIK DRUŠTVA

Uroš Blaževič, GČ I. st.

031 335 388

 


 

  

 

 

 

KONTAKT

Gasilska zveza Brežice

Cesta Svobode 17, Brežice 8250

 

 gasilskazvezabrezice@siol.net

 051 365 808

PODATKI

TRR: SI56 6000 0000 1137 590, odprt pri Hranilnici LON

Davčna številka: 65652088

 

KORISTNO

Piškotki

Avtorske pravice © 2024 Gasilska zveza Brežice. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public License.