PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MIHALOVEC

 

Zgodovina in opis društva

 

Kaj je bil povod, da so Ivan Šetinc, Franc Lubšina, Jože Glogušek, Anton Čančer in Jože Vučajnk – Mihec, 1. 7. 1924, v vasi pričeli tlakovati gasilsko pot, ne vemo. Morda je bil požar v vasi ali bližnji okolici ali pa zgolj zaradi druženja vaščanov. S ponosom pa lahko povemo, da v društvu še vedno hranimo prvo matično knjigo iz leta 1924, v Arheološkem muzeju Slovenije pa si je mogoče ogledati Pravila gasilske službe PGD Mihalovec iz leta 1925.


Člani društva so začeli zbirati sredstva za nakup gasilske opreme, ročno brizgalno pa je gasilcem leta 1925 kupila občina Mihalovec.
Zbiranje denarja, gradbenega materiala in veliko prostovoljnega dela je bilo potrebnega, da se je zgradil nov gasilski dom, katerega so predali v uporabo leta 1929. Dom je bil vasi v ponos, saj je imel dovolj prostora za opremo, brizgalno, prav tako pa je ob objektu stal visok leseni stolp. Na pročelju doma je bila slika Sv. Florijana.


Do leta 1946 pisnih virov ni, zato so nam naši veterani s spomini na svoje otroštvo in mladost ter slikovnim gradivom pomagali ovekovečiti tudi to obdobje. V gasilskem domu hranimo tudi blagajniško knjigo iz leta 1946. Da je gasilstvo po 2. svetovni vojni v vasi lahko spet zaživelo, so denar od prodanih starih cevi in prihodke od članarine ter veselice, ki je bila 16. 6. 1946, namenili za gasilsko trobento, les za mize in klopi, luč ter napis na gasilskem domu. Od tega leta naprej so vsi blagajniški prejemki in izdatki natančno zabeleženi.


Leta 1950 so gasilci pri podjetju Zupan v Ljubljani naročili MB Rakovica. Prevzem brizgalne je bil na binkoštno nedeljo, prisostvovalo je veliko gasilcev iz okolice in Hrvaške. Brizgalno sta iz Ljubljane z vlakom pripeljala Vinko Kos in Anton Čančer.
Največja pridobitev ob 48-letnici društva je bilo novo orodno vozilo IMV Moris, s katerim se je društvo postavilo ob bok vsem društvom, ki so vozila že imela. Svečana predaja vozila je bila v mesecu oktobru. Prisostvovalo je veliko število članov društva, gostov in vaščanov. Pokrovitelj novega vozila je bil gospod Franc Polovič st. Potreben denar za vso nabavljeneo opremo so dobili z oragnizacijo kar štirih veselic, dodatna sredstva so zbrali med vaščani in ljubitelji gasilstva.
Leto 1985 ima v zgodovini našega društva posebno mesto. V mesecu maju je bilo v tovarni TVT v Mariboru končano dolgo pričakovano vozilo. To je bilo vozilo TAM 110T10 na katerega se je nadgradila cisterna z vso potrebno opremo.
Leta 1993 je dobil kip svetega Florjana končno podobo in našel pravo mesto v gasilskem domu, odkoder nadzira in varuje delo gasilcev.


V društvu smo leta 1997 dobili novo orodno vozilo Peugeot, ki je zamenjalo 25 let starega IMV Moritza.
Leto 2004 bo v zgodovini PGD zapisano kot leto, ko so se uresničile napovedi, da bo društvo dobilo novo vozilo, GVC 16/24, ob svoji 80-letnici. Za nadgraditelja vozila je bilo izbrano podjetje VARKAR iz Maribora, ki je vozilo kvalitetno in v pogodbenem roku izdelalo. Vozilo smo prevzeli 8. aprila.


Leto 2007 je obeležil projekt nabave novega praporja, ki so ga izdelali v podjetju Bizjak v Velenju. Gre za unikaten prapor na katerem je izvezen lik svetega Florjana, ki tudi krasi naš gasilski dom in logotip našega društva. Prapor krasi 213 zlatih žebljičkov in 27 spominskih trakov. Razvitje praporja je bilo 1. septembra, pokrovitelj razvitja je bil župan občine Brežice, g. Ivan Molan.
Leto 2014 se je pričelo z jubilejnim 90. občnim zborom. Za uspešno delo na področju zaščite in reševanja je ob dnevu civilne zaščite, 1. marcu, društvo prejelo bronasti znak CZ.


Leto smo slavnostno zaokrožili s svečano sejo in izdajo zbornika ob 90-letnici društva.


In kje smo danes?

 

Iz barake na Špilerjevem vrtu smo se preselili v sredino vasi, kjer stoji mogočen gasilski dom, ki daje streho sodobni gasilski tehniki in nam, gasilcem po srcu in duši, najmanjšim, ki jih starši prinesejo v naročju, pionirjem, mladincem, članom, veteranom in ostalim vaščanom.

 

Operativa društva

 

Prostovoljno gasilsko društvo Mihalovec je osrednja enota 8. sektorja, ki deluje pod okriljem Gasilske zveze Brežice. V sektor so vključene še enote PGD Loče, PGD Rigonce in PGD Mostec. Naš sektor pokriva poleg naštetih enot še južni del Dobove, obrtno cono Dobova in železniško postajo. Osnovno vozilo našega društva je gasilska cisterna MAN – GVC 16/24. Društvo sodeluje na večjih in manjših intervencijah na domačem terenu kot tudi pomoč v intervencijah v gasilski zvezi, odvisno od obsega zahtevnosti posameznih intervencij.

 

Naše operativno članstvo je usposobljeno za reševanje ljudi, premoženja, kakor tudi živali ob intervencijah na gospodarskih poslopjih.

 

Trenutno premoremo le 14 usposobljenih operativnih članov z opravljenimi zdravniškimi pregledi, od tega je 6 operativcev usposobljeno za nosilca IDA, ki je potrebno za reševanje žive sile iz notranjih objektov. Za sodelovanje v večjih intervencijah nam priskoči na pomoč PGD Veliki Obrež iz požarnega sektorja 3, kot najbljižje društvo z GVC. Za reševanje iz vode posedujemo tudi čoln ELAN in pa 3 usposobljene voditelje čolna. Čoln je tudi obvezno registriran z vso pripadajočo obvezno opremo.

 

Vozila in oprema

 

MAN – GVC 16/24 s tričlansko posadko letnik 2004. Opremljen je z navijakom za visoki tlak 50 m, hitrim napadom 30 m in pa 2x »B« klasični napad. Na strehi vozila pa je vodni top s priključkom »B«. V vozilu se nahaja več kompletov »B« in »C« cevi, agregat, izpihovalec in svetlobni steber. Zadaj se nahaja visokotlačna črpalka Ziegler. Poleg naštetega se v vozilu nahaja še vsa potrebna reševalna oprema vključno z dihalnimi aparati, kakor vsa potrebna reševalna oprema, ki je potrebna za kategorizacijo društva.

 

PEUGEOT BOXER 2.0 – GM1

Uporaba vozila za prevoz moštva 8+1 in prevoz drobne opreme. Letnik vozila je 1997. Vsa vozila v gasilskem društvu Mihalovec so v brezhibnem stanju in redno servisirana.

 

Vizitka

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MIHALOVEC

 

skrajšan naziv: PGD MIHALOVEC

naslov: Mihalovec 17A, 8257 Dobova

leto ustanovitve: 1924

davčna številka: 14834430

matična številka: 5203716

zavezanec za DDV: ne

število članov: 133

transakcijski račun: SI56 60000-0000809245

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

PREDSEDNIK DRUŠTVA

Mihaela Gerjovič, NGČ

031 385 701

 

POVELJNIK DRUŠTVA

Peter Herakovič, NGČ

041 385 674

 


 

KONTAKT

Gasilska zveza Brežice

Cesta Svobode 17, Brežice 8250

 

 gasilskazvezabrezice@siol.net

 051 365 808

PODATKI

TRR: SI56 6000 0000 1137 590, odprt pri Hranilnici LON

Davčna številka: 65652088

 

KORISTNO

Piškotki

Avtorske pravice © 2024 Gasilska zveza Brežice. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public License.