PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO RIGONCE

 

Zgodovina in opis društva

 

Prostovoljno gasilsko društvo Rigonce je bilo ustanovljeno leta 1927, ko je bila formalno ustanovljena gasilska četa. Danes ima 96 članov.

 

Z ustanovitvijo čete so se pojavile tudi potrebe po prostoru za shrambo takrat še skromne opreme, zato se je kmalu pristopilo k postavitvi prvega gasilskega doma, ki je bil manjši, lesen objekt. Z leti se je gasilska tehnika in z njo tudi oprema hitro razvijala in izpopolnjevala, zato se je pojavila potreba po novem ,večjem in varnejšem domu. Novi gasilski dom je bil zgrajen iz opeke, na mestu , kjer sedaj stoji. Postavljen, oziroma končan je bil leta 1938. Naslednja prenova gasilskega doma je bila izvedena leta 1993, večjo prenovo z dozidavo pa smo izvedli leta 2002. V naslednjih letih je sledila še zamenjava vrat orodjarne in več manjših obnov in ureditev notranjosti. Gasilski dom je vedno služil za aktivnosti gasilskega društva, vaške skupnosti in vaščanov.

Društvo je kmalu po ustanovitvi že nabavilo prvo ročno brizgalno, ki je bila z leti izpopolnjena, kasneje leta 1953 pa je nabavilo prvo motorno brizgalno, ki je danes nima več. Ima pa še danes motorno brizgalno ROTAX MB 800L/min, ki smo jo nabavili leta 1969 in je še danes delujoča. V letu 1980 je sledila nabava motorne brizgalne ROSENBAUER 1200L/min, ki jo imamo še danes in je naša glavna črpalka za črpanje požarne vode, vgrajena v vozilo GV-1.

 

Zaradi potrebe po vse večji mobilnosti so skozi zgodovino društva sledile tudi nabave vozil. Najprej je to bilo rabljeno kombinirano vozilo ZASTAVA, nato leta 1989 s pomočjo republiške in občinske gasilske zveze novo terensko vozilo UAZ. Leta 2006 je sledila zamenjava tega vozila z rabljenim VW Transporterjem, ki smo ga nadgradili v GVM-1 in s katerim smo zagotovili mobilnost članstva. V letu 2009 je naše društvo dobilo možnost nabave novega gasilskega vozila GV-1 s pomočjo občinske gasilke zveze. To možnost smo tudi izkoristili in s pomočjo donacij vaščanov pridobilo to novo vozilo, ki ga uporabljamo še danes. V naslednjih letih smo nabavili tudi zaščitne obleke in razno drugo opremo, med katero je pomembna prikolica s črpalko na visoki tlak, rezervoarjem za vodo in dodatno črpalko za črpanje vode.

 

Sledila je pridobitev čolna s prikolico, ki smo ga dobili v uporabo od Civilne Zaščite. S čolnom smo že izvedli prve vaje.

Operativna skupina redno izvaja vaje v okviru društva, v okviru sektorja, ki mu pripada ter v okviru Gasilske zveze Brežice. Prav tako se redno udeležuje sistematskih preverjanj s strani GZ Brežice, kakor tudi tekmovanj.

V društvu je poleg operativne skupine aktivna tudi skupina mladih gasilcev, ki so se v preteklosti predvsem pa v zadnjih letih udeleževali tekmovanj in kvizov.

 

Ob 85. obletnici obstoja društva smo razvili novi prapor društva, izdana pa je bila tudi brošura s kroniko društva.

Leta 2017 je društvo praznovalo 90 obletnico obstoja, kar smo obeležili s svečano sejo na kateri smo predstavili zgodovino in razvoj društva ter podelili pomembnejša priznanja posameznim članom, ki so s svojim delom pomembno prispevali k delovanju in razvoju društva.

 

Operativa društva

 

Gasilsko društvo Rigonceje društvi 1. kategorije in v današnji sestavi šteje 16 aktivnih operativnih gasilcev, ki so strokovno usposobljeni za različna dela v gasilstvu in širše s strani matičnega društva, gasilske zveze Brežice kakor tudi na nivoju gasilske zveze Slovenije. Vse pridobljeno znanje pa sprida uporabljajo pri osnovni dejavnosti  PGD Rigonce za skrb požarne varnosti v vasi Rigonce in širše ter za večjo varnost ljudi in premoženja.  Pri vseh zadanih nalogah uporabljamo vozilo GV-1 ki je opremljeno po tipizaciji GZ Brežice, avto prikolico ter čoln, ki ga imamo v uporabi od Civilne zaščite Brežice za opravljanje nalog reševanja na vodi in iz vode. Sodelovali smo ob večjih in manjših intervencijah: požarih, poplavah, begunski krizi,….

 

Opravljene specialnosti operativnih članov PGD Rigonce so sledeče:

 

Praktične vaje IDA, tečaj za IDA, modul A, tečaj za strojnika, tečaj za tehnično reševanje, tečaj za mentorja mladine, tečaj za požare v naravi, tečaj za informatika, tečaj za uporabo radijskih postaj in tečaj za delo z motorno žago.

 

 

Vozila in oprema

 

Vozila, ki smo jih v PGD Rigonce v preteklosti imeli in uporabljali so opisana in prikazana s fotografijami v ZGODOVINI IN OPISU DRUŠTVA.

 

Vozilo, ki ga trenutno imamo na razpolago in v uporabi je vozilo GV-1, ki smo mu dodali prikolico z dvema črpalkama in sicer s črpalko in pripadajočim rezervoarjem za visoki tlak ter dodatno črpalko za univerzalno uporabo (prečrpavanje vode v rezervoar za visoki tlak, izčrpavanje vode npr. iz poplavljenih prostorov, ter tudi za gašenje).

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO RIGONCE

 

skrajšan naziv: PGD RIGONCE

leto ustanovitve: 1927

davčna številka: 87288273

matična številka: 5220904000

zavezanec za DDV: ne

transakcijski račun: SI56 6000 0000 0380 796

 

število članov: 96

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

PREDSEDNIK DRUŠTVA

Drago Iljaš, gasilec I. stopnje

031 319 099

 

POVELJNIK DRUŠTVA

Primož Ogorelc, gasilec II. stopnje

031 557 050

 


 

 Celotna kronika društva

KONTAKT

Gasilska zveza Brežice

Cesta Svobode 17, Brežice 8250

 

 gasilskazvezabrezice@siol.net

 051 365 808

PODATKI

TRR: SI56 6000 0000 1137 590, odprt pri Hranilnici LON

Davčna številka: 65652088

 

KORISTNO

Piškotki

Avtorske pravice © 2024 Gasilska zveza Brežice. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public License.