PROSTOVOLJNO GASILSKO VELIKI OBREŽ

 

 

Zgodovina in opis društva

 

Davnega 6. januarja 1904 so vaščani na Velikem Obrežu ustanovili svoje lastno gasilsko društvo, da v primeru požarov ali drugih nesreč ne bi bili odvisni od pomoči drugih. Začetki so bili seveda težki in skromni, vendar pa so skozi desetletja generacije vaških gasilcev z marljivostjo, odločnostjo in s trmo postavili svojemu društvu trdne temelje, ki držijo še danes.

 

Prvo brizgalno si je društvo sposodilo v Brežicah, dokler si niso kupili svoje, ki so jo prevažali na vozu. Drugo brizgalno so kupili leta 1928.

 

Čas med obema vojnama društvu ni bil naklonjen, a so vaščani z dobro voljo in veliko truda leta 1930 postavili gasilski dom. V letu 1935 je bil kupljen tudi prvi društveni prapor, ob 100-letnici obstoja pa smo razvili sedanjega.

 

Med drugo svetovno vojno je bila vas izseljena v Nemčijo. Društvo se je ponovno začelo razvijati, ko so se vaščani vrnili iz izgnanstva na svoje porušene in izropane domove. Gasilci niso obupali, ampak so začeli z nabavo nove opreme in z obnovo gasilskega doma. Njihova velika želja pa je bila tudi posodobitev voznega parka, kar se je začelo uresničevati v letu 1964 z nabavo orodnega vozila in leta 1978 z nabavo avtocisterne TAM. Leto kasneje pa je društvo dobilo še intervencijsko vozilo TAM 2000 in motorno brizgalno Rosenbauer. V letu 2000 je društvo s pomočjo Vaške skupnosti Veliki Obrež in Gasilske zveze Brežice kupilo kombi za prevoz moštva.

 

V dolgoročnem planu Gasilske zveze Brežice je bila za naše društvo predvidena nabava novega sodobnega gasilskega vozila, za katerega je bilo potrebno zgraditi primerno garažo. Pri gradnji le-te in ureditvi okolice gasilskega doma so gasilci in vaščani opravili nešteto prostovoljnih ur.

Izgradnja nove garaže in nabava novega sodobnega gasilskega vozila GVC 16/25 v letu 2016 je bila za naše gasilsko društvo velik zalogaj. Glavnino sredstev smo dobili od Občine Brežice in občinske Gasilske zveze, kar pa še zdaleč ni bilo dovolj. V našem društvu smo se trudili zbirati sredstva na vse mogoče načine: več let zbiramo star papir, pobirali smo prostovoljne denarne prispevke in se trudili pri iskanju donatorjev.

V zadnjih letih s pomočjo lastnih finančnih sredstev in finančnih sredstev, pridobljenih na občinskem razpisu obnavljamo gasilski dom. Tako smo obnovili garažo 1, v kateri smo uredili garderobo zaščitne opreme, garažo 2, v kateri je parkirano vozilo GVM, sejno sobo in v letu 2020 še sanitarije, ki se nahajajo v pritličju gasilskega doma.

 

Hkrati s posodabljanjem opreme, vozil in gasilskega doma gasilci skrbimo za izobraževanje podmladka, saj imamo v naših vrstah pionirsko in mladinsko četo. Ne smemo pa pozabiti naših veteranov, ki so nam vedno pripravljeni nesebično pomagati s svojimi nasveti, izkušnjami in znanji.

Danes društvo šteje 112 članov, od tega je 20 operativnih.

 

V organizaciji Gasilske zveze Brežice se redno udeležujemo tudi različnih izobraževanj in usposabljanj, ki potekajo v društvih, na Gasilski zvezi Brežice in v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije na Igu.

 

Gasilci smo pripravljeni drug drugemu pomagati, zato se društva med seboj povezujemo in sodelujemo. V primeru nesreč pa tudi pomagamo v okviru krajevne skupnosti in občine. V zadovoljstvo pa si štejemo tudi to, da imamo trdne vezi z gasilskimi društvi iz sosednje Hrvaške.

Društvo ima mnoge uspehe na tekmovanjih in tečajih, številna priznanja, odlikovanja in nazive; še posebej smo ponosni, da smo ob 110-letnici prejeli srebrni znak Civilne zaščite in priznanje Občine Brežice.

 

Vozilo GVC-16/25 

 

Vozilo je rezultat zadnjega razvojnega projekta podjetja WEBO - EURO GV. Vozilo z novo aluminijasto konstrukcijo model GVC-16/25 ima moštveno kabino integrirano v nadgradnji. Ta varianta omogoča večjo prostornino kabine in večjo ter s tem varnejšo površino za vstop in izstop iz moštvene kabine v področju zgibnih pnevmatskih stopnic.

V kabini so nameščena novo zasnovana naslonjala za integrirano namestitev IDA aparatov. Naslonjala so širša, oblazinjena ter s tem udobnejša za uporabnika.

 

Vrata kabine so izdelana v kombinaciji poliester/ steklo. Steklo je zatemnjeno in nameščeno tako v zgornjem kot tudi v spodnjem delu vrat. Spodnje steklo omogoča pogled iz kabine ob samem vozilu. Poleg zatemnjenega stekla so celotna vrata z zunanje strani lakirane v črni barvi visoki sijaj, kar daje vozilu izrazit pečat na dizajnu.

 

Ta dizajn pa dodatno podkrepijo še zadnja dvižna vrata, katera zakrivajo vgrajeno gasilsko črpalko MAGIRUS. Izdelana so iz temnega lepljenega stekla, ki delno dopušča pogled na črpalko za njimi.

Črpalka ima nameščen novo armaturno ploščo iz umetne mase dizajn MAGIRUS, ki v celoti zapira zadnji del črpalke. Poleg estetskega videza ima ta maska tudi funkcijo zvočne zaščite. Vanjo so vgrajeni vsi kontrolni in krmilni mehanizmi črpalke, pnevmatskega stebra z nameščenimi reflektorji, govorne naprave, itd.. 

 

Blatnika nad zadnjo osjo z integrirano vgrajeno pohodno stopnico, sta zasnovana tako, da gasilcu pri uporabi olajšata in s tem pospešita delo. To pomeni, da je odpiranje blatnika in nameščanje pohodne police izvedeno z eno potezo, kajti navedena polica se vzporedno z odpiranjem blatnika namesti v svoj delovni položaj avtomatsko. Postopek se pri zlaganju ponovi, kar pomeni, da se pohodna polica samodejno postavi v transportni položaj.

 

Streha vozila, streha nadgradnje ter zadnja dva navpična – bočna modula imajo nov dizajn, mogoče malo bolj agresivnejših ostrih potez z manj zaobljenimi oblikami, katere so v svetu sodobne avtomobilske industrije vse manj prisotne. Omenjene komponente vozila so izdelane iz umetne mase, ter se pri izdelavi gasilskega vozila prilagodijo glede na dimenzije kabine podvozja ter nadgradnje po naročili uporabnika.

V strehi kabine in na zadnjem delu nadgradnje je vanje integrirano vgrajena intervencijska LED signalizacija z različnimi intervali vklopa svetilnosti. Na zadnjem delu nadgradnje, v navpično nameščena modula pa je vgrajena signalizacija po CPP ravno tako v LED tehnologiji.

Poskrbljeno je tudi za sodobnejše krmiljenje določenih naprav v in na vozilu. Na displeju nameščenim v kabini imamo možnost krmiljenja intervencijske signalizacije ter bočne razsvetljave. Ob enem se nam na ekranu prikazuje delovanje omenjenih signalizacijskih sistemov, prikazan pa je tudi položaj rolet na prostorih za opremo ter pozicija pnevmatskega stolpa z reflektorji. Vse to so varnostne funkcije, ki opozarjajo voznika na situacijo vozila pred možnim premikom. Ekran podpira funkcijo prikaza stanja za vozilom v povezavi s kamero nameščeno na zadnjem delu. Prikaz se vrši avtomatsko ob preklopu menjalnika v vzvratno prestavo.

 

Drug displej je nameščen na armaturi črpalke. Preko njega se izvaja krmiljenje črpalke in vključuje vse delovne funkcije črpalke, vrši se kontrola nad stanjem gasilnih sredstev v rezervoarjih in kontrola tlakov, kot tudi zagon in zaustavitev pogonskega motorja vozila.

Torej vse elektronske komponente so povezane s CAN BUS sistemom, kar omogoča enostavno regulacijo in vzdrževanje ter nadgradnjo vgrajenih elektronskih komponent.

 

Vizitka

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO VELIKI OBREŽ

 

skrajšan naziv: PGD VELIKI OBREŽ

naslov: VELIKI OBREŽ 13, 8257 DOBOVA

leto ustanovitve: 1904

davčna številka: 10957359

matična številka: 5207690

zavezanec za DDV: ne

transakcijski račun: SI 56 61000-0007055157

DELAVSKA HRANILNICA d. d. LJUBLJANA

število članov: 112

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

PREDSEDNIK DRUŠTVA

JERNEJ JURKAS, NGČ

051 619 418

 

POVELJNIK DRUŠTVA

DANIJEL FRIGELJ, GČ I. st.

031 744 261

 


 

 

KONTAKT

Gasilska zveza Brežice

Cesta Svobode 17, Brežice 8250

 

 gasilskazvezabrezice@siol.net

 051 365 808

PODATKI

TRR: SI56 6000 0000 1137 590, odprt pri Hranilnici LON

Davčna številka: 65652088

 

KORISTNO

Piškotki

Avtorske pravice © 2024 Gasilska zveza Brežice. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public License.