PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KRIŽE 1999

 

Zgodovina in opis društva

 

PGD Križe 1999 je eno najmlajših gasilskih društev v Sloveniji in najmlajše gasilsko društvo v Gasilski zvezi Brežice, saj je bilo ustanovljeno 6. 3. 1999. Poleg svoje osnovne funkcije, razvidne iz imena, ima tudi mnogo širši pomen za kraj, ki leži na obrobju občine Brežice ter meji na občini Kozje in Krško; zaradi vključevanja članov iz sosednjih krajev (in s tem občin) pa tudi za bližnjo okolico. Geografska lega, redka poseljenost in oddaljenost od večjih središč botrujejo temu, da sta razvoj in življenje v kraju bolj umirjena, naše gasilsko društvo pa je tisto, ki s svojim delovanjem in prizadevanji povezuje krajane ter skrbi, da podeželje živi.

 

Danes šteje društvo 71 članov. Operativno pokriva dve krajevni skupnosti, KS Pečice in KS Križe. Tako kot ostala gasilska društva tudi mi skrbimo za redno izobraževanje in usposabljanje članov na vseh področjih gasilstva, zlasti gasilcev operativcev. Skrbimo tudi za požarno preventivo, za udeležbo na vajah in za nesebično pomoč, kadar je potrebna. Kljub temu, da nas je malo in se moramo zelo potruditi, če želimo sestaviti moško in žensko ekipo, pa se redno udeležujemo tudi gasilskih tekmovanj. Ženska desetina se je v kratki zgodovini društva že dvakrat uvrstila na državno tekmovanje z motorno brizgalno. Udeležujemo se tudi drugih tekmovanj, kot sta Mini Fire Combat in Operativno-taktično tekmovanje na Bučki.


V preteklih skoraj 21 letih od ustanovitve društva smo izpeljali že precej projektov, najvidnejši med njimi so izgradnja gasilskega doma za delovanje in shranjevanje opreme, razvitje prvega prapora, nakup novega gasilskega vozila GVV-1. Pred tem je društvo ob ustanovitvi od GZ Brežice dobilo terensko vozilo UAZ s prikolico, ki ju je leta 2004 dopolnilo z nakupom rabljene motorne brizgalne, leta 2007 pa je UAZ-a zamenjal kombi TAM, ki je služil kot manjše gasilsko vozilo. Zaradi oddaljenosti drugih društev se je predstavnikom Upravnega odbora z Gasilsko zvezo Brežice uspelo dogovoriti za nakup GVV 1 in tako izboljšati možnosti operativcev za hitrejše in učinkovitejše ukrepanje. Žal se je društvo v letu, preden je prevzelo novo GVV-1, soočilo z zelo zahtevno intervencijo, s požarom mizarske delavnice, dobri dve leti za tem pa se je v novembru 2020 znova spopadalo z večjim požarom, tokrat je zagorela hiša. Take intervencije dejansko pokažejo, kako zelo pomembna pridobitev za društvo je novi GVV-1.

 

Pri gasilskih društvih je za hitro in uspešno posredovanje prav tako zelo pomembna dobra opremljenost in tako smo v PGD Križe 1999 ponosni na svojo opremo, ki jo redno posodabljamo in dopolnjujemo. Vozilo GVV 1 Iveco Daily z 900l vode, prikolica za prevoz opreme in črpalke, elektro agregat, motorna žaga, prenosna črpalka 8/8 Rosenbauer, potopna črpalka in zajemalna nosila so le najpomembnejši pripomočki, ki jih potrebujemo za gašenje in pomoč pri drugih nesrečah.

 

V vsem tem času od ustanovitve pa nismo bili sami, sodelovali smo zlasti z društvi iz našega sektorja in bližnje okolice, pa tudi z bolj oddaljenimi društvi ter si pri tem izmenjevali izkušnje in znanje. Prostovoljno gasilsko društvo Križe iz Križ pri Tržiču, s katerim smo se tudi pobratili, pri tem izrazito izstopa in naša druženja so postala tako rekoč tradicionalna. Vedno več prizadevanj usmerjamo v sodelovanje z društvi iz sosednjih občin, zlasti na operativnem področju, naš požarni okoliš meji na dve občini, od svoje matične občine in drugih društev v sektorju pa je precej oddaljen. V letu 2020 je bilo zaradi epidemioloških ukrepov tudi delovanje gasilskih društev močno okrnjeno in omejeno, vendar pa operativa kljub temu skrbi za opremljanje in pripravljenost za pomoč, saj nesreča nikoli ne počiva.

 

Operativa društva


Pri gasilskih društvih je za hitro in uspešno posredovanje zelo pomembna dobra opremljenost in tako smo v PGD Križe 1999 ponosni na svojo opremo, ki jo redno posodabljamo in dopolnjujemo. Vozilo GVV 1 Iveco Daily z 900l vode, prikolica za prevoz opreme in črpalke, elektro agregat, motorna žaga, prenosna črpalka 8/8 Rosenbauer, potopna črpalka in zajemalna nosila so le najpomembnejši pripomočki, ki jih potrebujemo za gašenje in pomoč pri drugih nesrečah. Društvo šteje trenutno 19 operativnih članov, od tega jih je 8 usposobljenih za uporabo IDA. Največji intervenciji, s katerima se je društvo spopadlo, sta bili požar mizarske delavnice maja 2018 in požar stanovanjske hiše v novembru 2020, to sta bili zelo zahtevni intervenciji, v katerih je sodelovalo tudi ogromno sosednjih društev in kjer je prišla do izraza tudi oddaljenost požarnega okoliša od drugih gasilskih društev v občini Brežice. Po novem operativnem planu Gasilske zveze Brežice, društvo veliko sodeluje tudi z društvi iz sosednjih gasilskih zvez, kar se je že izkazalo za zelo pomembno in dobrodošlo spremembo.

Vizitka

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KRIŽE 1999

 

skrajšan naziv: PGD KRIŽE 1999

naslov: Križe 21e

leto ustanovitve: 1999

davčna številka: 45664277

matična številka: 1187562000

zavezanec za DDV: ne

transakcijski račun: 

SI56 61000 0000 5084 796 (Delavska hranilnica d.d.)

število članov: 71

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

PREDSEDNIK DRUŠTVA

Damjana Arh, GČ

 031 314 352

 

POVELJNIK DRUŠTVA

Uroš Ban, GČ 1. stopnje

 031 648 586

 


 

BROŠURA 10 LET

 

 

KONTAKT

Gasilska zveza Brežice

Cesta Svobode 17, Brežice 8250

 

 gasilskazvezabrezice@siol.net

 051 365 808

PODATKI

TRR: SI56 6000 0000 1137 590, odprt pri Hranilnici LON

Davčna številka: 65652088

 

KORISTNO

Piškotki

Avtorske pravice © 2024 Gasilska zveza Brežice. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public License.